Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі MH17 вилучає матеріали приватного розслідування – газета


Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року
Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року

Слідство у справі збиття авіалайнера «Малайзійських авіаліній» над Донбасом 2014 року хоче вилучити матеріали одного з приватних розслідувань у цій справі, повідомив нідерландський щоденник De Telegraaf.

Як інформує газета, ще минулої середи у присутності представників поліції і органів юстиції Швейцарії був відкритий сейф у банку UBS у Цюріху, де ці матеріали зберігав приватний розслідувач із Німеччини Йозеф Реш.

Прокуратура Нідерландів, яка направляла про це до Швейцарії запит про правову допомогу, не повідомила, що саме було у тому сейфі, пише видання. Тепер суд у Швейцарії має вирішити, які з цих матеріалів передати слідству.

За повідомленням, інформацію про оренду Решем цього сейфу отримали завдяки обшукові в його будинку в Німеччині, що був здійснений напередодні.

Йозеф Реш, засновник приватного слідчого агентства Wifka, іще восени 2014 року оголошував винагороди у 30 мільйонів доларів за інформацію, що привела б до винуватців збиття літака, і в 17 мільйонів доларів за інформацію про намагання держав чи державних організацій приховати таку інформацію. Такі кошти, за його словами, надав анонімний клієнт, який замовив приватне розслідування катастрофи. Рік тому Реш заявляв, що премія у 17 мільйонів за певну інформацію була виплачена, і на цьому його розслідування закінчене.

Кримінальне розслідування, що має на меті визначити осіб, відповідальних за збиття літака рейсу MH17, і притягнути їх до відповідальності веде Спільна слідча група, яку створили під егідою прокуратури Нідерландів органи прокуратури і поліції Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії й України.

Днями ця група повідомила, що на початку осені оприлюднить перші результати своєї роботи: дані про тип озброєння, з якого був збитий літак рейсу MH17, і точне місце пуску цього озброєння.

У жовтні 2015 року були оприлюднені результати іншого розслідування в Нідерландах, які втратили у цій катастрофі найбільше своїх громадян і яким Україна передала право розслідувати трагедію. Це розслідування, що стосувалося тільки питань авіаційної безпеки, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку. Але хто саме здійснив пуск ракети, те розслідування не мало мети визначати.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої сепаратистами.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого сепаратистам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG