Доступність посилання

ТОП новини

У Павлограді ініціюють перейменування міста


Павлоград (ілюстраційне фото)
Павлоград (ілюстраційне фото)

У Павлограді на Дніпропетровщині ініціюють перейменування міста. Про це мовиться у петиції, зареєстрованій у єдиній системі місцевих петицій, під якою розпочали збирати підписи жителі.

Автор петиції Олександр Вітковський пропонує кілька назв для міста – Павлополуботськ, Матвіївськ, Слобода Хижняківська.

«Теперішня назва на честь недолугого царька не личить такому достойному місту, як наше», – мовиться в обґрунтуванні петиції.

Для того, щоб документ був розглянутий владою, жителі мають назбирати півтисячі підписів.

19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. За відповідний проект постанови проголосували 247 народних депутатів. Рішення ухвалено на виконання закону «про декомунізацію».

Водночас Павлоград не підпадає під дію цього закону.

Місто Павлоград у вересні 2015 року відсвяткувало свою 231-у річницю. За даними істориків, на початку 1770 року відставний запорожець, військовий старшина Матвій Хижняк збудував зимівник, від якого пішли Матвіївські хутори, а далі слобода Матвіївка. У вересні 2009 року, з нагоди 225-річчя міста, в центрі Павлограда був відкритий пам’ятник Матвію Хижняку як засновнику міста. 1784 року, за указом Катерини Другої, Павлоград, названий на честь її сина Павла, одержав статус повітового міста і став центром Катеринославського намісництва.

XS
SM
MD
LG