Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Франції закликає пом’якшити санкції проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верхня палата парламенту Франції, Сенат, закликає поступово і поетапно скасовувати санкції проти Росії. За таку резолюцію 8 червня проголосували 302 із 318 членів Сенату, проти були 16.

Таке полегшення економічних та індивідуальних санкцій Сенат пропонує пов’язати з істотним поступом у виконанні мінських домовленостей.

Рішення Сенату Франції є рекомендаційним і не обов’язкове до виконання урядом.

На голосування резолюцію із вимогою поступового скасування економічних та політичних обмежень щодо Росії винесли два сенатори – Ів Поццо ді Борґо (фракція UDI-UA) та соціаліст Сімон Сютур.

Як заявляє автор ініціативи Ів Поццо ді Борґо, впроваджені на рівні ЄС обмежувальні заходи себе не виправдали, бо призвели тільки до погіршення діалогу з Росією. Інший ініціатор резолюції Сімон Сютур закликав також відновити діалог із представниками парламенту Росії, знявши з них заборону на в’їзд до ЄС.

Сенат Франції закликав уряд країни звернутися до своїх європейських партнерів з пропозицією скасувати без затримок індивідуальні санкції щодо російських парламентарів.

«Ми повинні відмовитися від логіки охолодження відносин із Росією», – заявив Cютур, додаючи, що на його переконання, нині Євросоюз у питанні санкцій «сам не знає, як вийти із «зачарованого кола».

Водночас Сенат підтверджує свою незмінну відданість територіальній цілісності, суверенітетові й незалежності України та засуджує незаконну анексію Криму і використання Росією сили на території України.

Представник уряду Франції, держсекретар із європейських справ Арлем Дезір у своєму виступі намагався переконати сенаторів у неконструктивності такої резолюції.

«Мінські угоди та санкції дали змогу припинити гарячу фазу конфлікту на сході України. Тому санкції – це важіль тиску на Росію, який має тривати», – заявив Арлем Дезір.

Під час дебатів та голосування під стінами Сенату відбулася акція протесту, організована українською громадою Франції.

Раніше Верховна Рада України ухвалила офіційне звернення до Сенату Франції із закликом не підтримувати цієї резолюції.

У квітні Національні збори, нижня палата французького парламенту, підтримали схожу резолюцію, в якій депутати, серед іншого, висловили бажання, щоб Франція виступила проти продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії, і закликали уряд своєї країни почати переговори про якнайшвидше скасування цих санкцій і зняти ці санкції.

XS
SM
MD
LG