Доступність посилання

ТОП новини

Росія: біля «мосту Кадирова» у Петербурзі з’явилося графіті Буданова


Графіті з зображенням Буданова, Санкт-Петербург, Росія
Графіті з зображенням Буданова, Санкт-Петербург, Росія

У російському Петербурзі біля мосту, який міська влада планує назвати іменем Ахмата Кадирова, з’явилося графіті із зображенням колишнього полковника російської армії Юрія Буданова. Фотографія розміщена на сторінці спільноти «Транспортний колапс для жителів міста Червоне Село» у соцмережі «ВКонтакте».

Колишній полковник російської армії Юрій Буданов у 2003 році був засуджений до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у жорстокому вбивстві чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої. У січні 2009-го, незважаючи на масові протести у Чечні, його умовно-достроково звільнили. У червні 2011 року Буданова застрелили на виході з нотаріальної контори в Москві.

6 червня в Петербурзі пройшов узгоджений зі владою мітинг проти «моста Кадирова». У ньому взяли участь близько тисячі людей.

Прихильники організації «Відкрита Росія» 1 червня провели акцію під назвою «Більше пекла», під час якої висміяли топонімічні інновації, запропонувавши перейменувати головну магістраль Петербурга у проспект Рамзана Кадирова, а річку Фонтанку – у річку Терек.

Ініціативу про присвоєння мосту через Дудергофський канал імені колишнього чеченського лідера 30 травня схвалила топонімічна комісія Санкт-Петербурга. Лідер опозиції Ілля Яшин назвав пропозицію «ганебною». Онлайн-петиція проти цієї пропозиції зібрала близько 70 тисяч підписів.

Батько нинішнього прокремлівського лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмад Кадиров загинув у результаті вибуху бомби у 2004 році. У методах правління Кадирових, як сина, так і батька, на думку правозахисних організацій, відзначаються тортури, страти і викрадення.

XS
SM
MD
LG