Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: на умовах «Газпрому» газ не купимо


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко назвав неринковою пропозицію Росії щодо постачання газу в Україну за ціною 177 доларів за тисячу кубометрів.

«Вчора на німецькому ринку (хаб NCG) ціна на липень, наприклад, була нижчою за 173 долари», – вказав Вітренко 10 червня на своїй сторінці у Facebook.

«Ми за таких умов газ у «Газпрому» купувати взагалі не будемо. Весь необхідний газ купимо на європейському ринку. І той факт, що ціна «Газпрому» залишається на рівні навіть вищому за німецькі хаби, буде для нас достатнім аргументом у тому ж Стокгольмському арбітражі», – додав директор «Нафтогазу».

Вітренко також указав, що «з поправкою на калорійність (російського газу – ред.) ціна в актах буде 182-183 долара».

Міністр енергетики Росії Олександр Новак 8 червня заявив, що ціна російського газу для України у другому кварталі цього року становить 177 доларів за тисячу кубів. «Ціна повністю відповідає ринковій ситуації і ринковим тенденціям. Вона абсолютно комфортна і без знижки», – зазначив російський міністр.

6 червня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що українська сторона купуватиме газ у «Газпрому», якщо його ціна буде нижчою за європейську. За словами Коболєва, «Нафтогаз» продовжує переговори з «Газпромом» щодо умов закупівлі газу і готовий відновити імпорт у третьому кварталі.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG