Доступність посилання

ТОП новини

Сайдік: 15 червня у Мінську відбудеться зустріч за участю СММ ОБСЄ і СЦКК


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронньої контактній групі Мартін Сайдік повідомляє, що наступна зустріч у Мінську відбудеться 15 червня за участю представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і Спільного центру контролю і координації.

«Учасники погодилися щодо необхідності повного і об’єктивного розслідування порушень. Це буде обговорене під час наступної зустрічі у Мінську 15 червня, яка відбудеться за участю представників СММ ОБСЄ і СЦКК», – мовиться у заяві Сайдіка, оприлюдненій 10 червня за підсумками відеоконференції представників контактної групи.

Раніше у п’ятницю речниця представника України у Тристоронній контактній групі, колишнього президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що за підсумками відеоконференції представники контактної групи доручили СЦКК разом з СММ ОБСЄ розслідувати всі випадки порушень режиму припинення вогню.

В угрупованні «ДНР» 9 червня заявили про ініціативу скликання в режимі відеоконференції надзвичайного засідання Тристоронньої контактної групи. Причиною представник сепаратистів Денис Пушилін назвав цілеспрямовані обстріли житлового сектора Донецька, Ясинуватої та Макіївки, які нібито здійснювали Збройні сили України.

У прес-центрі штабу української воєнної операції на Донбасі Радіо Свобода повідомили, що Збройні сили України непричетні до цих обстрілів. За словами речника штабу АТО Сергія Жмурка, самі підтримувані Росією бойовики з району Крутої балки обстріляли район Путилівської розв’язки в Донецьку, всього було випущено понад 20 снарядів калібру 122 міліметри. За даними українських військових, це була провокація «заради картинки на пропагандистських каналах».

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співпраці в Європі 8 червня оприлюднила тижневий звіт, в якому констатувала значне збільшення кількості порушень режиму припинення вогню як в Донецькій, так і в Луганській областях.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG