Доступність посилання

ТОП новини

У Керчі прийшли з обшуком в будинок до кримчанки-волонтерки, яка живе в Дніпрі – правозахисники


Наталя Ващенко в Криму, 2015 рік, фото з соціальних мереж
Наталя Ващенко в Криму, 2015 рік, фото з соціальних мереж

В анексованому Росією Криму у Керчі провели обшук в квартирі матері волонтера Наталі Ващенко, кримчанки, яка живе в Дніпрі, повідомляє Кримська правозахисна група.

«У Наталії кримська прописка, але вона вже кілька років постійно проживає в Дніпрі. Нещодавно вона приїхала до своєї матері в Крим, і вже через кілька днів до неї додому прийшли співробітники ФСБ. Загроза кримінальної справи змусила українку виїхати назад на материк. За її словами, силовики під час обшуку забрали її особистий ноутбук і погрожували їй арештом», – повідомляють правозахисники.

Обшук провели в четвер, 2 червня, інформацію про це кримська правозахисна група опублікувала в суботу, 11 червня.

«У будинок до матері о 8:00 ранку 2 червня увірвалися люди. Їх було шестеро. Вони були в цивільному, один з них показав посвідчення співробітника ФСБ і постанову суду на огляд квартири. Постанова була видана суддею Кузьміною з Керченського міського суду. Силовики привели з собою двох понятих. Одна з понятих – голова нашого житлового кооперативу. Силовики погрожували зламати двері і застрелити мою собаку», – цитує Наталію Ващенко Кримська правозахисна група.

За її словами, після обшуку співробітники ФСБ забрали її ноутбук, який вона привезла з Дніпра, ноутбук її мами, жорсткі диски з старого комп’ютера, який не працює. Під час обшуку знайшли два сувенірних українських шеврони, один з них – УПА, і маленький прапорець «Правого сектора». Після цього, за словами Наталії, її відвезли для дачі пояснень в ФСБ.

«Ніяких документів про обшук і затримання на руки мені не дали. Сказали наполегливо, що повинна поїхати з ними. Про те, що я можу відмовитися, мене не попередили. Там, на Леніна, 8 я провела понад дві години. Питали, чи була в АТО, чому доглядала за пораненими в госпіталі Дніпра, як ставлюся до того, що Крим тепер російський, чому у мене в друзях на Фейсбук є українські військові-кримчани», – повідомила вона.

За словами Наталії Ващенко, її залякували, змусили писати пояснювальну і заявили, що їй не можна виїжджати з Криму, при цьому ніяких копій документів їй не дали. Вилучену техніку пообіцяли повернути через 10 днів. Співробітники ФСБ сказали їй, що протягом десяти днів після проведення перевірки визначать її «подальший статус».

Як повідомили в Кримській правозахисній групі, в 2015 році, напередодні Дня незалежності України, Наталя Ващенко фотографувалася в Керчі на горі Мітрідат з українським прапором, фото було опубліковане в соціальних мережах.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник вважає, що українській активістці і волонтеру може загрожувати кримінальне переслідування.

«З огляду на практику роботи ФСБ в Криму і те, що у Наталії були знайдені шеврони УПА і символіка «Правого сектора» (нехай і сувенірні), а також фотографії в соціальних мережах з українського військового госпіталю, то їй цілком може загрожувати кримінальна справа за «терористичною статтею» або шпигунство в рамках Кримінального кодексу Росії», – сказала Скрипник.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG