Доступність посилання

ТОП новини

Президент Молдови закликав ЄС і США продовжувати санкції щодо Росії


Богуслав Соботка (л) і Ніколає Тімофті (п), Кишинів, 11 червня 2016 року
Богуслав Соботка (л) і Ніколає Тімофті (п), Кишинів, 11 червня 2016 року

Президент Молдови Ніколає Тімофті закликав Європейський союз і Сполучені Штати Америки продовжувати санкції щодо Росії.

Зустрічаючись у суботу з прем’єр-міністром Чехії Богуславом Соботкою, який прибув до Кишинева з візитом, президент Молдови нагадав, що сепаратистський регіон його країни, Придністров’я, став «першим експериментом» Кремля з розпалюванням проросійського сепаратистського конфлікту.

Москва підтримала сепаратистів у Придністров’ї задовго до того, як почала надавати підтримку сепаратистів в Україні, яка викликала західні санкції, додав Тімофті.

А зацікавленість Росії в тому, щоб зберегти свій вплив у Молдові, створює серйозну перешкоду на шляху до зближення Молдови з Європейським союзом, наголосив він. За його словами, Росія продовжує підтримувати сепаратистів Придністров’я і намагається поширювати політику сепаратизму і в інших частинах Молдови.

Саме тому, заявив Тімофті, санкції ЄС і США необхідні, і вони мають діяти далі.

І ЄС, і США заявляють, що санкції, накладені щодо Росії через її агресію на сході України, будуть чинні до повного виконання мінських домовленостей про врегулювання в регіоні. Але в той час як санкції США запроваджуються і продовжуються указом президента США, в ЄС продовження санкцій щоразу вимагає узгодження всіх країн-членів. Нинішня чинність головного пакета економічних санкцій Євросоюзу збігає наприкінці місяця.

XS
SM
MD
LG