Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО висловлюють глибоку стурбованість загостренням ситуації на сході України


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив глибоку стурбованість повідомленнями про загострення ситуації на сході України. Про це він сказав на прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони країн-членів альянсу, які відбудуться 14-15 червня.

«Ми повинні використовувати весь наш вплив та всі можливі зусилля для того, щоб гарантувати режим припинення вогню там, а також щоб забезпечити моніторинг дотримання режиму припинення вогню», – зазначив він.

За словами Столтенберґа, дві країни-члени альянсу – Франція і Німеччина – працюють над цим особливо багато, стежачи за виконанням мінських домовленостей.

Генеральний секретар альянсу також наголосив, що особлива відповідальність за мир на сході України лежить на Росії, яка продовжує підтримувати угруповання сепаратистів.

Єнс Столтенберґ вкотре зазначив, що у НАТО розглядають мінські домовленості як єдиний шлях до миру в Україні.

У квітні Тристороння контактна група ухвалила заяву, в якій підтримала намір усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню на Донбасі з 30 квітня 2016 року. Попередні аналогічні домовленості були укладені в січні, але тоді бойові дії не припинилися.

Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, а також вимагають виконання Москвою Мінських угод, проте Росія ці звинувачення відкидає і заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG