Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: влада заарештувала низку солдатів через порушення прав людини


Втікачі з Фаллуджі, 12 червня 2016 року
Втікачі з Фаллуджі, 12 червня 2016 року

В Іраку повідомляють про арешт низки бійців, підозрюваних у порушенні прав людини під час наступальної операції з відбиття міста Фаллуджа, яке перебуває під контролем угруповання «Ісламська держава».

«Прем’єр-міністр контролює розслідування, ми зараз чекаємо результатів», – заявив 13 червня речник іракського уряду Саїд аль-Хадісі.

Він не сказав, про чиє затримання йдеться – бійців іракської армії чи членів санкціонованого урядом воєнізованого формування, до складу якого входять шиїтські солдати.

Раніше шиїтських бійців звинувачували в арештах, тортурах і вбивствах сунітів, які тікають з Фаллуджі.

Міністр оборони Іраку Халід аль-Обейді повідомляв про затримання 4 військових після оприлюднення відео з зображенням насилля проти втікачів з Фаллуджі.

Губернатор провінції Анбар Сохаїб ар-Раві заявив, що з 3 по 5 червня у регіоні зникли 640 чоловіків. «Всі, хто вижили, мали сліди жорстоких і численних тортур», – зазначив ар-Раві.

Раніше 13 червня Норвезька рада у справах біженців, яка працює з внутрішньо переміщеними іракцями, повідомила, що близько 4 тисяч іракців втекли з Фаллуджі, захопленої ісламістами, після того, як урядові війська відкрили коридор. Таким чином Фаллуджу залишили близько 27 тисяч 580 людей.

За даними ради, біженці повідомляють, що бойовики вимагають виплати 130 доларів за людину за дозвіл залишити місто.

Правозахисники заявляють, що досі у Фаллуджі перебувають 50 тисяч цивільних. Це місто ісламісти контролюють понад два роки. За даними ООН, у місті, де бракує їжі і води, може перебувати до 90 тисяч цивільних.

Фаллуджа розташована за 30 кілометрів від Багдада.

Операція звільнення Фаллуджі, що здійснюється за сприяння підтримуваних Іраном шиїтських загонів і повітряних ударів коаліції під проводом США, розпочалася 22 травня.

У січні 2014 року Фаллуджа стала першим іракським містом, яке захопили ісламістські екстремісти. Через шість місяців після цього вони оголосили «халіфат» на територіях, контрольованих ними в Іраку і Сирії.

XS
SM
MD
LG