Доступність посилання

ТОП новини

Екс-посли США посперечалися щодо Росії, НАТО та України


Майкл Макфол
Майкл Макфол

Двоє колишніх послів США у Росії посперечалися щодо відносин між Вашингтоном та Москвою. Майкл Макфол і Джек Матлок висловили свої зауваження 14 червня під час слухань у комітеті закордонних справ Палати представників США.

Макфол, який був послом США у Росії упродовж 2012-2014 років, і Матлок, який обіймав цю посаду з 1987 по 1991 рік, погодилися, що упродовж останніх років внутрішня російська політика мала значний вплив на закордонну політику Кремля.

«Йдеться головним чином про внутрішню політику Росії, а також України, і це зовсім трохи має відношення до закордонної політики США», – зазначив Макфол.

«Це трагічний момент у відносинах з Росією, – додав він. – Я це не святкую, але ми повинні проводити витриману, всеохопну політику для стримування російської агресії, співпрацювати з владою, коли це у наших інтересах, а також працювати з російським суспільством», – зазначив Майкл Макфол.

Джек Матлок
Джек Матлок

Натомість Джек Матлок застеріг щодо політики США, яка може бути розцінена як втручання у внутрішні справи Росії, про що неодноразово повторював російський президент Володимир Путін.

«Так, президент Росії Путін зробив багато помилок, багато з яких не в інтересах Росії. Але питання щодо влади Путіна мають вирішувати росіяни. Вони мають розбиратися зі своїми скандалами», – наголосив Матлок.

У дипломатів також виникли розбіжності, коли американські законотворці запитали їх про розширення НАТО на Схід – на Польщу та країни Балтії.

Джек Матлок зазначив, що він не підтримував ідеї розширення НАТО, коли був послом у Росії.

Натомість Майкл Макфол, який також працював у Раді національної безпеки США до його перебування у Москві, заявив, що альянс повинен був дотримуватися твердої позиції, тому що слабкість буде спонукати подальшу російську агресію.

Макфол відкинув твердження, що російська анексія українського Криму була прямою відповіддю на розширення НАТО.

«Все це є постфактум раціоналізацію того, що зробив Путін в Україні», – сказав Макфол.

Майк Макфол і Джек Матлок заявили, що Вашингтон має допомогти Україні стати стабільною і успішною. Хоча Матлок наголосив, що успішна Україна мусить мати добрі відносини з Росією. Джек Матлок припустив, що, можливо, Заходу в один день доведеться мовчки погодитися з російською анексією Криму.

«Україні краще без Криму», – додав Джек Матлок.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися у 2014 році, після російської анексії Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG