Доступність посилання

ТОП новини

Президент США зустрівся з Далай-ламою


Зустріч президента США з Далай-ламою у Білому домі, 15 червня 2016 року
Зустріч президента США з Далай-ламою у Білому домі, 15 червня 2016 року

Президент США Барак Обама зустрівся з Далай-ламою XIV. Зутріч відбулася у Вашингтоні 15 червня.

За повідомленням Білого дому, американський президент і Далай-лама обговорили стан тибетців у КНР. Обама висловив підтримку збереженню релігійних, культурних і мовних традицій Тибету і важливість захисту прав тибетців у Китаї.

Президент США закликав до конструктивного і прямого діалогу між Далай-ламою і його представниками з китайською владою задля зниження напруженості і врегулювання розбіжностей.

Барак Обама повторив позицію США, що Тибет є частиною Китаю, і Сполучені Штати не підтримують незалежності Тибету.

Далай-лама, своєю чергою, заявив, що він не прагне незалежності Тибету і сподівається, що діалог між його представниками і китайським урядом відновиться.

За повідомленням Reuters, Обама зустрівся з духовним лідером Тибету попри попередження Китаю, що це зашкодить дипломатичним відносинам між двома країнами.

Речник МЗС Китаю заявив, що зустріч буде заохоченням «сепаратистських сил» у Тибеті. Він закликав Вашингтон дотримуватися своїх обіцянок і визнати, що Тибет є частиною Китаю.

Китай стверджує, ніби Далай-лама підриває єдність китайської держави, підбурюючи сепаратизм у Тибеті. Далай-лама, який кілька років тому полишив усі офіційні функції в тибетському уряді у вигнанні й залишається тільки духовним лідером, наголошує, що визнає владу Китаю у Тибеті і домагається лише повних національних, культурних і релігійних прав для тибетців у Китаї.

XS
SM
MD
LG