Доступність посилання

ТОП новини

КСУ просять визнати неконституційним рішення про перейменування Дніпропетровська


48 депутатів Верховної Ради України просять Конституційний суд визнати неконституційним перейменування Дніпропетровська в Дніпро, повідомля прес-служба КСУ.

Депутати у поданні заявляють, що процедура розгляду й ухвалення цього питання відбувалася з порушеннями.

За повідомленням КСУ, відповідне подання надійшло 15 червня.

Згідно з регламентом Конституційного суду, подання передане на вивчення у секретаріат суду.

19 травня постанову про перейменування Дніпропетровська у Дніпро підтримали 247 народних депутатів. Рішення ухвалили у рамках закону про декомунізацію.

1 червня постанову підписав голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Водночас заступник голови міста Олександр Санжара заявив, що Дніпропетровськ остаточно стане Дніпром після рішення облради щодо фінансування перейменування.

Як пояснив посадовець, очищення назв населених пунктів в Україні від комуністичних символів регулюється двома законами – «Про декомунізацію» і «Про географічні назви»: у першому прописана процедура перейменування, у другому – практична робота.

За словами Санжари, існує певна законодавча колізія, адже в статті сьомій закону про географічні назви сказано, що зміна назви відбувається після того, як відповідна обласна рада ухвалить рішення про бюджет, де будуть закладені витрати на перейменування. Це, як заявив посадовець, стосується і зміни назви Дніпропетровська.

XS
SM
MD
LG