Доступність посилання

ТОП новини

Захист Павленського оскаржив вирок у справі про підпал дверей ФСБ Росії


Петро Павленський
Петро Павленський

Захист художника-акціоніста Петра Павленського оскаржив винесений йому вирок у справі про підпал дверей будівлі Федеральної служби безпеки Росії на Луб’янці. Про це повідомляє російське видання РБК із посиланням на адвокатів Ольгу і Дмитра Дінзе, які подали апеляційні скарги.

На думку захисту, суд не врахував політичну складову творчості Павленського і не довів, що художник знав про культурну цінність підпалених ним дверей. Адвокати також наполягають, що при огляді місця події, опитування свідків і проведення експертиз були допущені процесуальні порушення.

Раніше захист Павленського звернулася в Генпрокуратуру Росії з проханням перевірити законність дій співробітників Федеральної служби безпеки при заміні в 2008 році дверей будівлі на Луб’янці, яку підпалив художник. На думку адвокатів, співробітники ФСБ самі можуть бути винні в пошкодженні об’єкта культурної спадщини.

На слуханнях у справі Павленського запрошений експерт заявив, що двері будівлі ФСБ, встановлені в 2008 році замість оригінальних, не мали культурної цінності.

8 червня Міщанський районний суд Москви оштрафував Петра Павленського на 500 тисяч рублів, визнавши його винним у пошкодженні «об’єкта культурної спадщини». Суд також зобов’язав художника виплатити потерпілій стороні – ФСБ Росії – близько 481 тисячі рублів. Павленський заявив, що не збирається платити штраф.

У ніч на 9 листопада 2015 року Петро Павленський облив бензином і підпалив вхідні двері в будівлю ФСБ на Луб’янці. Художник назвав цю акцію «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі», яка, на його думку, походить від ФСБ.

XS
SM
MD
LG