Доступність посилання

ТОП новини

Десятки дипломатів США закликали до повітряних ударів по силах режиму Асада в Сирії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Понад півсотні дипломатів середнього й високого рівня, що працюють у Держдепартаменті США, закликають Білий дім вжити рішучіших заходів проти режиму Башара Асада в Сирії, зокрема, вдатися до повітряних ударів проти урядових сил.

Видання The Wall Street Journal має в своєму розпорядженні внутрішній службовий документ, підписаний 51-м посадовцем. Дипломати вважають, що якщо США хочуть залучити на свою сторону сунітів у Сирії і переконати їх не підтримувати угруповання «Ісламська держава», то єдиний шлях до цього – переконати більшість населення країни в прагненні Вашингтона покінчити з нинішнім режимом у Дамаску.

Майже повний крах укладеної в лютому угоди про перемир’я в Сирії не залишає іншої альтернативи, як завдавати прицільні військові удари по урядовим силам, йдеться в документі. Його автори вказують на численні порушення Асадом угод про перемир’я і на здійснені за підтримки Росії операції його армії проти повстанських загонів, які отримують допомогу від Вашингтона.

Це перший випадок такого масштабної й організованої незгоди кадрових дипломатів із сирійською політикою Білого дому.

Держдепартамент визнав наявність документа, але відмовився коментувати його зміст, поки він не буде розглянутий керівництвом зовнішньополітичного відомства. Адміністрація Обами висловлює занепокоєння перспективою того, що військові операції проти режиму Асада можуть спричинити прямий конфлікт із Росією або Іраном.

XS
SM
MD
LG