Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: на сьогодні в ув’язненні на території Росії перебувають 12 українців


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що на сьогодні в ув’язненні на території Росії перебувають 12 українців, на території Криму – 16.

«У нас є зараз 12 політичних в’язнів на території Росії після того, як хлопців перевезено до Ростова, у нас є 16 політичних в’язнів на території Криму і, на жаль, багато наших хлопців на території Донбасу», – сказав Клімкін.

14 червня до України з російського ув’язнення повернулися громадяни України Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв. Солошенка й Афанасьєва обміняли на Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких в Україні звинувачують в сепаратизмі. За даними слідства, вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії». Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Гліщинська і Діденко 14 червня прибули до столиці Росії Москви.

Під час зустрічі з Солошенком й Афанасьєвим президент України Петро Порошенка висловив сподівання, що до України повернуться і інші ув’язненні в Росії українці, зокрема Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

Як заявив 15 червня голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у в’язницях Росії перебуває, за різними даними, від 29 до 38 політв’язнів – громадян України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров напередодні заявляв, що Федеральна служба безпеки Росії станом на 15 червня затримала в анексованому Криму за звинуваченнями в різних злочинах 18 кримських татар.

Українські й міжнародні правозахисні організації не раз заявляли про погіршення становища з дотриманням прав людини в Криму після його незаконної анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають щодо кримських татар і проукраїнського населення, які проживають на півострові.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини на півострові перебільшені.

XS
SM
MD
LG