Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко зустрілася в Києві з переслідуваним у Росії митцем Павленським


Художник-акціоніст Петро Павленський і колишня ув’язнена в Росії Надія Савченко
Художник-акціоніст Петро Павленський і колишня ув’язнена в Росії Надія Савченко

Депутат Верховної Ради Надія Савченко зустрілася 18 червня в Києві з російським митцем Петром Павленським, який піддається в Росії кримінальному переслідуванню через свої художні акції з політичним підтекстом. Павленський має намір виступити 19 червня в столиці України з публічною лекцією «Потреби».

У суботу Павленський взяв інтерв’ю у Савченко, після чого вони разом відвідали фотовиставку «Суд абсурду», де зібрані фотографії кореспондента Радіо Свобода Антона Наумлюка з процесів над українськими політичними в’язнями в Росії.

Савченко і Павленський на виставці зустрілися також із родичами політв’язнів – батьками Валентина Вигівського, засудженого в Росії за шпигунство, мамою Станіслава Клиха, засудженого в Чечні на 20 років позбавлення волі. Також учасниками зустрічі були звільнений з російської в’язниці Геннадій Афанасьєв, журналістка Марія Варфоломєєва, яка понад рік була в полоні бойовиків угруповання «ЛНР».

Савченко запевнила їх, що зосередить свою політичну діяльність на поверненні засуджених у Росії політичних в’язнів – українців та кримських татар, яких переслідує фактична влада в окупованому Криму.

«Те, що з нами зараз знаходиться Геннадій Афанасьєв, свідчить, що надія є, і ми всі разом докладемозусиль, щоб повернулися інші», – наголосила Савченко.

За даними МЗС України, Росія нині утримує 12 українських політв’язнів, ще 16 людей позбавлені волі в окупованому Криму. За інформацією правозахисного руху Let My People Go, список українських політв’язнів у Росії після повернення Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьева складається з 29 імен.

У ніч на 9 листопада 2015 року Петро Павленський облив бензином і підпалив вхідні двері в будівлю ФСБ на Луб’янці. Художник назвав цю акцію «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі», яка, на його думку, походить від ФСБ.

8 червня Міщанський районний суд Москви оштрафував Петра Павленського на 500 тисяч рублів, визнавши його винним у пошкодженні «об’єкта культурної спадщини». Суд також зобов’язав художника виплатити потерпілій стороні – ФСБ Росії – близько 481 тисячі рублів. Павленський заявив, що не збирається платити штраф.

XS
SM
MD
LG