Доступність посилання

ТОП новини

Під Києвом відбувся «Авіамайдан» на підтримку будинку Сікорського


На аеродромі під Києвом відбувся «Авіамайдан»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Всеукраїнська громадська організація із захисту прав пілотів організувала акцію «Авіамайдан» на аеродромі «Чайка» в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області на підтримку будинку Сікорського в Києві.

За словами організаторів, мета акції привернути увагу громадськості до проблеми стану будинку, де народився і виріс всесвітньо відомий авіаконструктор, «батько вертольотобудування», Ігор Сікорський. Будинок розташований на вулиці Ярославів Вал, 15 – в історичному центрі столиці.

У рамках акції у небо піднялись вертольоти і гідроплани. У ній взяли участь представники Міністерства оборони України, Державного політехнічного музею і пілоти.

Нинішнім орендатором будівлі є Міжнародний благодійний фонд «Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського», співзасновником якого є нині покійна мати Нестора Шуфрича – Марія Шуфрич.

Наприкінці 2015 року Господарський суд міста Києва задовольнив судовий позов Міністерства оборони України про розірвання договору оренди та повернення будинку Сікорського в Києві на баланс відомства. Фонд подав апеляцію на це рішення, судове засідання за якою має відбутися 21 червня.

Міністерство оборони заявляло, що зверталося до суду через невиконання орендарем умов договору, фірма-орендар зобов’язувалась зберігати історичну пам’ятку, проте допустила руйнацію будівлі. На консервацію, а потім реставрацію цієї пам’ятки потрібно близько 75 мільйонів гривень, заявили в Міноборони.

Міноборони має намір включити будинок Сікорського до складу Національного військово-історичного музею, у планах не лише відтворити квартиру Сікорського, а й створити в будинку музей повітроплавства України.

Ігор Сікорський – відомий український та американський інженер, авіаконструктор.

Будинок родини Сікорських був збудований у 1903 році на кошти батька майбутнього авіаконструктора – лікаря-психіатра Івана Сікорського.

XS
SM
MD
LG