Доступність посилання

ТОП новини

Олланд заявляє про підготовку нової зустрічі лідерів «нормандської четвірки»


Петро Порошенко (п) і Франсуа Олланд у Парижі, 21 червня 2016 року
Петро Порошенко (п) і Франсуа Олланд у Парижі, 21 червня 2016 року

Президент Франції Франсуа Олланд заявляє про підготовку чергової зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» (Україна, Франція, Німеччина, Росія). Про це він повідомив після зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Парижі.

«Ми готуємо нову зустріч «нормандського формату» для того, щоб ще більше посилити зрушення і прогрес з виконання Мінських угод», – заявив Олланд.

Президент України Петро Порошенко, який перебуває з робочим візитом у Франції, заявив, що Київ готовий до проведення зустрічі глав держав «нормандського формату» найближчим часом. «У нас є пропозиції до порядку денного. Це є обговорення безпекових критеріїв, обговорення поліцейської озброєної місії ОБСЄ на окупованій території, звільнення заручників, формування дорожньої карти з приділенням особливої уваги питанням послідовності і гарантій виконання взятих на себе зобов’язань щодо мінського процесу», – сказав український президент.

Напередодні речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що проведення зустрічі «нормандської четвірки» на рівні лідерів держав України, Німеччини, Франції і Росії найближчим часом «навряд чи можливе» через відсутність «необхідних передумов» для таких переговорів. «Передумови для такої зустрічі могли б виникнути лише в разі демонстрації українською стороною готовності до тих кроків, які чітко прописані в Мінських угодах. На жаль, такої готовності не демонструється. Не маючи якихось відчутних перспектив на результативність, проведення зустрічі на найвищому рівні, звісно, навряд чи можливе», – сказав Пєсков.

Перед цим німецька Stuttgarter Zeitung, посилаючись на джерела в німецькому уряді, повідомила, що зустріч у «нормандському форматі» може відбутися на початку липня, перед самітом НАТО, запланованим на 8–9 липня у Варшаві. За даними газети, підготовча нарада за участю представників усіх чотирьох держав пройшла минулого тижня.

Останнім часом у зоні конфлікту фіксують збільшення числа обстрілів.

Україна і Захід твердять, що Росія не виконує своєї частини Мінських угод і продовжує розпалювання конфлікту шляхом надання військ і зброї сепаратистам на сході України. Москва заявляє, що на Донбасі не має своїх військ і що там можуть бути присутні хіба що «добровольці» з Росії.

XS
SM
MD
LG