Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська домовилася з російською колегою про механізм повернення 18 в’язнів із Криму


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що домовилася з російською колегою Тетяною Москальковою про механізм передачі 18 громадян України, яких утримують у місцях несвободи в анексованому Москвою Криму, на територію материкової України.

«Ми досягли домовленості щодо 18 ув’язнених, але я думаю, що це неповний список. Ми обмінялися списками, ми їх звірили. Мій список трохи більший. Я передала його Тетяні Миколаївні (Тетяна Москалькова, російський омбудсмен – ред.) для подальшого обговорення», – сказала омбудсмен.

Щодо механізму передачі в’язнів, то, за словами Лутковської, сторони домовилися про те, що це «буде рішення двох омбудсменів про переміщення, яке потім буде реалізоване відповідними службами».

У коментарі Радіо Свобода український омбудсмен зауважила, що цей механізм переміщення має бути спочатку апробований, а «далі можна буде говорити про продовження». Про те, коли ув’язнені будуть переведені на територію материкової України, за словами Лутковської, поки що не відомо, «бо це буде залежати від великої кількості питань не лише в Україні».

На запитання про те, чи на зустрічі говорили про порушення прав українців і кримських татар у Криму, Лутковська заявила, що це питання ще буде на обговоренні. «Справа у тому, що є речі, які треба робити поступово, крок за кроком. Сьогоднішня зустріч перша, сподіваюся, не остання. Сподіваюся, що далі будуть нові шляхи співпраці», – сказала вона.

У коментарі Радіо Свобода Лутковська також заявила, що задоволена сьогоднішньою зустріччю з російським омбудсменом. «Я не очікувала того, що ми так конструктивно зможемо обговорити таку кількість питань. Те, про що ми говорили зараз на прес-конференції, – це лише частина того, що було обговорено під час зустрічі, вона була досить тривалою. У мене є сподівання на те, що нам вдасться принаймні на території окупованого Криму посилити питання захисту тих українців, які нині потерпають від порушення їхніх прав», – сказала омбудсмен України.

Про наступну зустріч, за її словами, сторони поки що не домовилися.

У травні Москалькова звинуватила Україну у відсутності інтересу до українців, які перебувають у місцях несвободи в окупованому Криму. У відповідь Лутковська заявила про готовність почати активні дії щодо переміщення таких осіб і повторно вислала проект меморандуму про запровадження механізму переміщення осіб з території Криму на материкову частину України, який ініціювала ще в липні 2015 року.

Після анексії Криму Росії українська влада звернулася до Москви з вимогою передати Україні осіб, які були засуджені вироками українських судів і відбували покарання на території Криму чи Севастополя, проте тодішній російський омбудсмен Елла Памфілова відповіла, що це можливо лише згідно з Конвенцією про передачу засуджених осіб.

Конвенція передбачає переміщення засуджених осіб із території однієї держави на територію іншої. Відтак Україна не може використовувати Конвенцію про передачу засуджених осіб щодо людей, які перебувають у Криму, тому що вважає півострів окупованою українською територією.

XS
SM
MD
LG