Доступність посилання

ТОП новини

Україна має реалізувати складні реформи – майбутній посол США в Україні


Марі Йованович
Марі Йованович

Номінант на посаду посла США в Україні Марі Йованович заявила, що вражена прогресом, який Україна досягла в реформах за останній час, але «багато що належить ще зробити». Про це вона сказала 21 червня під час слухань у комітеті Сенату США з закордонних справ з приводу її майбутнього призначення.

«Україна зробила більший прогрес у реалізації реформ за останні два роки, ніж це було за перші 23 роки незалежності. І я поділяю особливий оптимізм щодо траєкторії реформ в Україні цього року, враховуючи кілька ключових досягнень з моменту реформування коаліції та уряду у квітні», – зазначила Йованович.

Вона перерахувала, що Україна переважною більшістю схвалила конституційні поправки, спрямовані на зміцнення незалежності судової системи; підвищила тарифи на енергію до 100% від ринкових ставок з випередженням графіка МВФ і замінила генерального прокурора, який втратив довіру громадянського суспільства.

Водночас Йованович вказала, що «Україна має реалізувати складні зміни». Серед них дипломат вказала на «подальші кроки з викорінення корупції; просування реформи енергетичного сектора; рекапіталізацію та реформування банківської системи; роботу з поліпшення ділового клімату шляхом вирівнювання ігрового поля». Також серед необхідних Україні реформ Йованович відзначила «поліпшення підзвітності та цивільного контролю в оборонній сфері; реформування Генеральної прокуратури й сектора правосуддя; подолаггя пануввання олігархів в українській політиці й бізнесі».

«Україна також повинна продовжувати дотримуватися умов МВФ і забезпечити, щоб програма (розширеного фінансування) обсягом 17,5 мільярда доларів тривала», – відзначила Марі Йованович.

Президент США Барак Обама висунув Марі Йованович на посаду посла в Україні. Про це повідомила 18 травня прес-служба Білого дому.

У своїй дипломатичній кар’єрі Йованович працювала на посаді помічника держсекретаря і відповідала за двосторонні відносини з країнами Скандинавії, Балтії та Центральної Європи. Також вона обіймала посади посла у Вірменії (з 2008 до 2011 року) і Киргизстані (з 2005 до 2008 року).

Нинішнього посла США в Україні Джеффрі Пайєтта Обама висунув на посаду посла США в Греції. Пайєтт працює в Україні майже три роки – від літа 2013 року.

XS
SM
MD
LG