Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: у Криму намагаються засекретити справу «Хізб ут-Тахрір»


Справу «Хізб ут-Тахрір» в анексованому Росією Криму, в рамках якої були заарештовані декілька людей, хочуть засекретити для того, щоб громадськість не знала подробиць, заявляє адвокат одного з фігурантів справи Олександр Попков. Про це він сказав в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Як заявив адвокат, захисникам обвинувачених слідчі рекомендують не розголошувати матеріали досудового слідства.

«Всіх адвокатів попередили про неприпустимість розголошення нібито таємниці попереднього слідства. Насправді вони просто хочуть відвести справу з публічного поля і не хочуть, щоб люди про це знали і говорили», – повідомив Попков.

У ФСБ Росії не коментують перебіг розслідування цієї кримінальної справи.

11 і 12 лютого цього року російські силовики провели серію обшуків і затримань в будинках кримських мусульман. Всього затримали 14 людей, з них заарештовані четверо: член Контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, житель Ялтинського району Енвер Бекіров, житель Алуштинського району Муслім Алієв і ялтинець Вадим Сірук. Слідчі ФСБ звинуватили їх в участі у діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Всі четверо зараз перебувають під вартою в сімферопольському СІЗО.

До цього в Севастополі затримали чотирьох кримчан також за звинуваченням у зв’язках з «Хізб ут-Тахрір». Зараз їх судять у російському Ростові-на-Дону.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG