Доступність посилання

ТОП новини

Кримська «Масандра» планує продавати свою продукцію на окупованій території Донбасу


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Російське підприємство «ПАТ Масандра» в анексованому Росією Криму готується продавати свої напої на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, яку контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР». Про це повідомляє прес-служба підприємства.

На підприємстві також стверджують, що «вдалося експортувати винну продукцію в Білорусь». Згідно з інформацією, відправлена перша 20-тонна машина, «продукція вже сертифікована і буквально вчора зайняла місце на прилавках магазинів Бреста», проте білоруська сторона цих заяв не коментувала.

У прес-службі повідомляють, що підприємство має намір змінити статус вироблених кріплених вин, зараз це – «винні напої» за російською класифікацією.

Компанія «Масандра» – найбільший виробник вина в Криму. Після анексії Криму Росією в 2014 році підконтрольна Росії влада півострова «Масандру» передала в управління справами президента Російської Федерації.

Міністерство аграрної політики і продовольства України повідомляло про плани зберегти бренд «Масандра» і налагодити випуск вин під цією торговою маркою на території України. Також призначений виконувач обов’язків гендиректора «Масандри» – екс-директор державного винзаводу «Лівадія» Генріх Мікаелян.

Печерський районний суд Києва за результатами розгляду клопотання прокуратури Криму при Генпрокуратурі України дозволив затримати нинішнього директора «Масандри» у Криму Яніну Павленко.

У вересні екс-прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Криму, який вони відвідали на порушення українського законодавства. Там їх пригощали 240-річним вином Jerez de la Frontera (Херес-де-ла-Фронтера) із колекції «Масандри». Прокуратурою Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрито кримінальне провадження за фактом заподіяння збитку у зв’язку з самовільним відкорковуванням колекційного вина.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG