Доступність посилання

ТОП новини

На суді щодо збитого Іл-76 у Павлограді опитують пілота вцілілого літака


На черговому судовому засіданні у справі про загибель 49 військових у збитому бойовиками Іл-76 дає свідчення Дмитро Мимриков, який 13 червня 2014 року був пілотом одного з трьох літаків, які вирушили до Луганська.

Свідок подавав клопотання про надання свідчень у режимі закритого засідання, адже, як вважає він, трансляція його свідчень і висвітлення їх у ЗМІ може нести загрозу його безпеці і безпеці його родини, однак суд відхилив це клопотання.

За словами Дмитра Мимрикова, 13 червня о 19:00 після прибуття військовослужбовців на аеродром «Дніпропетровськ» було здійснене завантаження трьох літаків, які мали вилітати до Луганського аеродрому, технікою й продовольством. Наказ на виліт надійшов за півгодини до півночі.

«Засоби безпеки для польоту були стандартні при виконанні бойових завдань, у членів екіпажу є відповідна пам’ятка. Але для цього польоту були додаткові засоби – режим радіомовчання, вимкнене світло, технічне обладнання, рух з інтервалом в 10 хвилин, обхід великих населених пунктів. Ми вже знали інформацію про те, що на північ від аеропорту «Луганськ» є велика кількість груп сепаратистів і бойової техніки. Тому було рекомендовано авіальотчикам виконати захід південніше від російського кордону, з заходу на схід, використовуючи посадочну смугу 28, адже сам аеродром «Луганськ» був уже зоною відчуження, залишилась одна назва «аеродром». Ми туди літали напередодні вночі, залетіти не змогли…» – сказав свідок.

За його словами, три літаки рухались з 10-хвилинним інтервалом. Задля безпеки маршрут польоту знали лише троє командирів екіпажів. Захід на аеродром літаки виконували в нестандартних умовах, на великих швидкостях. Ніч була безхмарна, усі три літаки були добре видні із землі й кожен з них був «легкою здобиччю» для противника, розповів свідок.

За інформацією адвоката потерпілих Віталія Погосяна, на цьому судовому засіданні за допомогою відеозв’язку мав надати свідчення начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко. Однак опитування свідка відтермінували через його участь у заходах з нагоди вшанування жертв війни.

Суд відбувається в Павлограді на Дніпропетровщині. 22 червня проходить 19-е судове засідання, суд продовжує опитувати свідків, яких заявила сторона обвинувачення.

Судовий процес почався 17 грудня 2015 року. На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG