Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: кримського журналіста Семену можуть зробити невиїзним


Микола Семена
Микола Семена

Кримський журналіст, позаштатний оглядач Радіо Свобода Микола Семена, якого російська ФСБ звинувачує в екстремізмі, зазнає утисків через кримінальне переслідування в анексованому Росією Криму, заявляє його адвокат.

Перебуваючи в Києві, захисник Семени Олександр Попков повідомив, що обвинуваченим в екстремізмі активістам російська влада часто дає умовні терміни, присуджує штрафи, проводить «профілактичну роботу» з інакодумцями. Їм також нерідко забороняють виїжджати з Росії. Зараз сам Микола Семена перебуває під підпискою про невиїзд.

«Цих людей вносять у федеральні списки терористів і екстремістів, у них різко обмежуються фінансові можливості. Зараз за новим законом, який у нас (в Росії – ред.) намагаються ухвалити або вже ухвалили, цих людей можуть не випускати за територію Росії. Дуже багато обмежень, навіть якщо ти ніби перебуваєш на свободі. Досить страшно. А він вже людина у віці, купа хвороб, проблем», – сказав Попков.

За інформацією адвоката, російська сторона намагалася викликати на допит родичів Семени, які живуть на підконтрольній Україні території. Інших подробиць процесу, зокрема результатів лінгвістичної експертизи статті журналіста, адвокат не повідомив, посилаючись на те, що давав підписку про нерозголошення.

Він також зазначив, сам Микола Семена сподівається на увагу і підтримку з боку України. «Я поцікавився у українських чиновників, і поки що немає ніякої інформації про те, що він є політв’язнем. Вони про нього практично нічого не знають», – додав захисник.

Раніше повідомлялося, що ФСБ викликала на допит дружину і сина кримського журналіста Миколи Семени і провела лінгвістичну експертизу статті журналіста.

29 квітня стало відомо, що Миколу Семену перевели в статус обвинуваченого. 19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Імені й прізвища журналіста вона не називала. Пізніше стало відомо, що йдеться про журналіста Миколу Семену. Його син Дмитро розповів, що під час обшуку силовики шукали підтвердження зв’язку журналіста з проектом Радiо Свобода Крим.Реалії. Силовики вилучили два ноутбуки, носії інформації і відвезли журналіста на допит.

Пізніше Миколи Семену, який як оглядач співпрацював з Радіо Свобода, відпустили під підписку про невиїзд. Він наполягає на своїй невинуватості за звинуваченнями в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

XS
SM
MD
LG