Доступність посилання

ТОП новини

Афанасьєв: зустрівся з родичами українців, утримуваних у Росії


 Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Геннадій Афанасьєв заявляє, що зустрівся з родичами українців, які перебувають в ув’язненні в Росії.

«Я за останній тиждень, крім того, що займався просвітницькою діяльністю серед журналістів, зустрівся з іншими звільненими політв’язнями, зустрівся з родичами Кольченка, Сенцова, Виговського, Клиха. Всі свої емоції, все, що у мене всередині було, я їм віддав, щоб донести, що їхні хлопці повернуться додому», – поділився Афанасьєв.

Він також написав листи підтримки іншим українцям, яких досі утримують в ув’язненні в Росії.

Також Геннадій Афанасьєв розповів про стан свого здоров’я після виписки з медцентру в Києві, де він проходив медобстеження.

«Я не проходжу ніякої реабілітації, у мене немає ніякого відпочинку, я не маю права на цей відпочинок. Але почуваюсь я краще. Тому що держава надала мені дуже гарне обстеження. Лікарі призначили мені лікування. Я живу на таблетках. Але вже краще стає», – сказав він.

Напередодні в Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Геннадій Афанасьєв буде учасником процесу звільнення українських політв’язнів, утримуваних у Росії.

Афанасьєв і ще один українець Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ – Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких звинувачують у сепаратизмі. Вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії».

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення, а 74-річного Юрія Солошенка засудили до шести років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Геннадій Афанасьєв є фігурантом так званої справи «кримських терористів», за якою також засуджені Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Олексій Чирній. Вони були затримані співробітниками ФСБ у Криму навесні 2014 року, коли півострів анексувала Росія. Пізніше їх етапували до Росії, де засудили за організацію терактів і підпали офісів політичних партій на півострові.

Кольченко і Сенцов свою провину не визнали, їх засудили до 10 і 20 років колонії відповідно.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 17 червня заявив, що на сьогодні в ув’язненні на території Росії перебувають 12 українців, на території Криму – 16.

XS
SM
MD
LG