Доступність посилання

ТОП новини

Італія ставить умови щодо продовження санкцій проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Італія вимагає долучити до висновків саміту Євросоюзу 28–29 червня згадку про те, що Брюссель зобов’язується переглянути політику щодо Росії до кінця 2016 року, повідомляє джерело Радіо Свобода в ЄС.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, до цього Рим відмовляється підписувати документ. Такі вимоги можуть відкласти продовження санкцій Євросоюзу проти Росії – попри домовленість, досягнену послами ЄС раніше цього тижня, про продовження дії обмежувальних заходів ще на півроку.

21 червня постійні представники країн-членів Євросоюзу в апараті ЄС погодили продовження головного пакета економічних санкцій проти Росії ще на півроку, до 31 січня. Офіційне рішення про це, як очікується, мають ухвалити на саміті лідерів ЄС у Брюсселі наступного тижня.

Посли Великобританії і Франції під час зустрічі у Брюсселі 21 червня погодили рішення про продовження санкцій, але наполягли на так званій «парламентському застереженні», зазначивши, що консультуватимуться з парламентами своїх країн для надання повної згоди щодо цього.

Італія під час цієї зустрічі ніяких передумов не виставляла. Водночас нинішня позиція Рима схожа на ту, що була у грудні 2015 року, коли Італія погодилася на розширення санкцій проти Росії до липня 2016-го.

Дипломати ЄС заявили Радіо Свобода, що не мають сумніву у продовженні санкцій, під дію яких потрапляє банківський та енергетичний сектори в Росії, а також окремі особи. Водночас останні вимоги Італії можуть привести до того, що рішення можуть перенести, і воно буде ухвалене вже після саміту ЄС у кінці червня.

Як сказали Радіо Свобода джерела в ЄС, перегляд політики ЄС щодо Росії так чи інакше має відбутися восени, тому вимоги Італії «виглядають трохи дивно».

Останнім часом у ЄС почали лунати заклики до поступового зняття з Росії санкцій в обмін на часткове виконання нею мінських домовленостей.

Наразі офіційна позиція керівництва Євросоюзу і країн-членів, а також керівництва США й інших країн «Групи семи», полягає в тому, що санкції щодо Росії, накладені через її агресію на сході України, будуть скасовані тільки після повного виконання Росією мінських домовленостей.

Минулої п’ятниці Євросоюз також продовжив іще на рік інший із кількох пакетів санкцій щодо Росії, який накладає обмеження на відносини з окупованим Росією українським Кримом. ЄС, як і США і країни «Групи семи», заявляють, що «кримські» санкції будуть діяти до деокупації півострова.

XS
SM
MD
LG