Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст: Україна відправила Росії запит про видачу Клиха


Станіслав Клих
Станіслав Клих

Міністерство юстиції України звернулося до Москви із запитом про видачу ув’язненого в Росії українця Станіслава Клиха. Про це повідомила перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова.

За її словами, російська сторона наразі не надала відповідей на запити.

Севостьянова висловила сподівання, що питання повернення в Україну Клиха і Карпюка можуть вирішити на політичному рівні.

Раніше стало відомо, що у Росії розпочалося слідство у справі про неповагу до суду, яку Клиху інкримінують через скаргу представника державного обвинувачення.

26 травня суд у Чечні Миколу Карпюка засудив до 22,5 років, іще одного українця Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці вже підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

16 червня у Мін’юсті повідомили про звернення до Москви із запитом про видачу ув’язненого в Росії українця Миколи Карпюка.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 17 червня заявив, що на сьогодні в ув’язненні на території Росії перебувають 12 українців, на території Криму – 16

XS
SM
MD
LG