Доступність посилання

ТОП новини

У Луцьку вшанували пам’ять 2 тисяч в’язнів, розстріляних НКВС у 1941-му


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Біля стін колишньої Луцької в’язниці відбувся мітинг-реквієм, на якому вшанували пам’ять більше ніж двох тисяч в’язнів, знищених 75 років тому під час відступу радянської влади на схід.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, лучани пройшли скорботною ходою від кафедрального Свято-Троїцького монастиря до монастиря бригідок, де напередодні Другої світової радянська влада облаштувала в’язницю. Під час панахиди митрополит Луцький і Волинський Михаїл закликав волинян ніколи не забувати про цей злочин проти людяності, щоб «пам’ять служила уроком для наступних поколінь».

23 червня 1941 року енкаведисти і в’язничні працівники знищили понад дві тисячі в’язнів без суду і слідства на підставі наказу наркома держбезпеки СРСР Всеволода Меркулова.

Серед убитих були не лише засуджені, а й ті, хто чекав вироку. Водночас значну масу засуджених становили так звані «куркулі», які не бажали вступати до колгоспів, а також місцева інтелігенція.

У повоєнні роки у приміщенні монастиря бригідок радянська влада розмістила музичне училище. У 2001-му науковці провели тут дослідження й ексгумацію, громада повернула сюди монастир, облаштувала пам’ятну стіну і спорудила пам’ятник жертвам тоталітарного режиму.

XS
SM
MD
LG