Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк прогнозує ускладнення польсько-українських відносин


Борис Тарасюк
Борис Тарасюк

Росія буде задоволена ймовірним загостренням українсько-польських відносин після ухвалення польським Сеймом постанови щодо Волинської трагедії, заявляє голова парламентської групи у зв’язках з Польщею, екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

За його словами, у польському Сеймі зареєстровано вже п’ять антиукраїнських проектів постанов, з яких вийде одна постанова.

«У ній будуть неприйнятні для України формулювання, де будуть звинувачувати українців у всьому і жодного слова не буде про винищення українців польською Армією Крайовою. Натомість будуть згадуватися українські організації, які нібито причетні до геноциду поляків», – зазначив Борис Тарасюк в ефірі Радіо Свобода.

На його думку, польські депутати не налаштовані на діалог, а віддають перевагу одностороннім діям.

«Польська сторона намагається загострити, заполітизувати це питання. Для чого це робиться, невідомо, але, очевидно, росіяни будуть задоволені такими кроками поляків», – сказав Борис Тарасюк.

Польща готується відзначити 73-ю річницю Волинської трагедії. До цієї дати у Сеймі лунають заклики із пропозиціями засудити діяльність ОУН і УПА та звинувачення їх у геноциді поляків.

На початку червня два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської провладної партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

У Києві лист-відповідь оприлюднив депутат польського Сейму Міхал Дворчик. Він зазначив, що польські депутати занепокоєні «уславленням в Україні осіб, які мали неоднозначну роль у Другій світовій війні». За таких умов, наголосив депутат, незабаром виросте нове покоління українців, які абсолютно не розумітимуть, які претензії й історичні погляди на цю ситуацію мають поляки.

XS
SM
MD
LG