Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест через недопуск консула до утримуваних у Росії кримських татар


Ферат Сайфуллаєв, Нурі Прімов, Рустем Ваїтов, Руслан Зейтуллаєв на суді в Росії, Ростов-на-Дону, 15 червня 2016 року
Ферат Сайфуллаєв, Нурі Прімов, Рустем Ваїтов, Руслан Зейтуллаєв на суді в Росії, Ростов-на-Дону, 15 червня 2016 року

Міністерство закордонних справ України висловило Росії категоричний протест у зв’язку з відмовою консульським представникам України відвідати утримуваних у Росії громадян України, вивезених із Криму.

Ідеться про Руслана Зейтулаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваітова і Ферата Сайфуллаєва, які, як мовиться в заяві, були незаконно затримані в окупованому Криму та переведені для утримання на територію Росії.

«Рішення Північно-Кавказького окружного військового суду суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням Росії, взятим нею в рамках Консульської конвенції між Україною та Росією від 15 січня 1993 року, за якою громадяни мають право на безперешкодні зносини із представником своєї держави для отримання необхідної консульсько-правової допомоги, а консульські посадові особи – на перевірку належних умов перебування співвітчизників в місцях їх тримання під вартою», – мовиться в заяві.

«Розцінюємо навмисні перешкоджання встановити консульський контакт української держави зі своїми громадянами не лише як грубе порушення їхніх законних прав, але й як спробу російської сторони приховати від зовнішнього світу очевидну сфабрикованість відкритої проти них кримінальної справи», – заявили в МЗС.

У Києві також вимагають від російської сторони «негайно припинити протиправні судилища над незаконно утримуваними громадянами України в Росії, забезпечити безперешкодний допуск консульських посадових осіб України до українців за місцем їх тримання, а також припинити практику порушення права консульських посадових осіб України на вільні зносини з громадянами України».

Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону судить чотирьох мусульман із Криму – Ферата Сайфуллаєва, Нурі (Юрія) Прімова, Рустема Ваїтова, Руслана Зейтуллаєва. Їх арештували взимку 2015 року в Севастополі і звинувачують в участі в ісламській організації «Хізб-ут-Тахрір». Ця організація дозволена в Україні і багатьох країнах світу, але заборонена в Росії, і цю заборону Москва поширює й на окупований Крим.

XS
SM
MD
LG