Доступність посилання

ТОП новини

У суді щодо збитого сепаратистами Іл-76 починаються закриті розгляди – адвокати


У суді у справі про загибель на борту збитого сепаратистами під Луганськом українського літака Іл-76 з 49 військовослужбовців починаються закриті розгляди. Про це 24 червня повідомили адвокати потерпілих.

За даними адвокатів, у справі Іл-76 закінчився допит свідків, наступне засідання буде закритим – розглядатимуться секретні документи.

Суд заслухав понад 20 свідків, серед яких були, зокрема, пілот одного з вцілілих літаків, командир військової частини Дмитро Мимриков і начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко.

Як зазначили захисники, «зі слів свідків неясно, хто віддав наказ на виліт, а обвинувачуваний генерал-майор Назаров від коментарів утримується».

Адвокат потерпілих Віталій Погосян зауважує, що з інформації, наданої свідками, наразі відомо, що українська сторона мала інформацію про перебування в аеропорту озброєних сепаратистів із переносним зенітно-ракетним комплексом.

«Без сумнівів, з трьох джерел надійшла інформація щодо трьох груп бойовиків з ПЗРК, на яку не було реакції з боку Назарова. Муженко не знав про те, що аеропорт не пристосований був до прийому літаків (відсутність групи управління польотами, неможливість забезпечити надійне прикриття в радіусі 7,5 кілометрів, а тільки 5 кілометрів, відсутність електрики в аеропорту і т. д.). Отже, командний склад повинен був вивчити обстановку в районі аеропорту перед тим, як давати наказ на перевезення особового складу повітряним транспортом», – вважає адвокат потерпілих.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і дев’ять членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG