Доступність посилання

ТОП новини

Сарґсян сподівається, що «геноцид» вірмен визнають більше країн


Серж Сарґсян
Серж Сарґсян

Президент Вірменії Серж Сарґсян висловлює сподівання, що більше країн визнають вбивство вірмен у 1915 році в Османській імперії «геноцидом».

В інтерв’ю Reuters, опублікованому 27 червня, Сарґсян наголосив на останній заяві Папи Римського Франциска та рішенні німецького парламенту щодо цієї події.

«Принципова позиція Папи Римського та погляди, висловлені Бундестагом, прокладають шлях для нових визнань іншими країнами», – сказав президент Вірменії.

24 червня Папа Римський Франциск під час перебування в Єревані відступив від підготовленого тексту і вжив слово «геноцид» щодо масових вбивств вірмен у 1915 році в Османській імперії.

2 червня Бундестаг схвалив резолюцію, у якій мовиться про необхідність «пам’ятати про геноцид вірмен й інших представників християнських меншин в 1915 і 1916 роках».

Понад 20 країн світу вже визнали різанину і депортацію вірмен з боку Османської імперії актом геноциду. Убивство близько 1,5 мільйона вірмен турками-османами між 1915 і 1917 роками розглядається також багатьма істориками як перший геноцид ХХ століття.

Туреччина стверджує, що вірмени загинули через громадянські заворушення, а не внаслідок навмисних дій уряду Османської імперії.

XS
SM
MD
LG