Доступність посилання

ТОП новини

Парубій: в питанні призначення нового складу ЦВК немає політичного консенсусу


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що в питанні призначення нового складу Центральної виборчої комісії немає політичного консенсусу.

«На сьогодні немає політичного консенсусу між партіями. І до того моменту, поки не буде політичного узгодження, виносити це питання на сесію є дуже небезпечним», – сказав він.

Парубія зауважив, що, згідно з законом, члени ЦВК звільняються і призначаються кожен окремо.

«Може бути ситуація, коли будуть звільнені нинішні члени ЦВК, але не будуть обрані нові», – пояснив він.

«Ми будемо збиратися з головами фракцій, починаючи з четверга, обговорювати наші плани на літо. Якщо буде узгодження і достатня кількість голосів за ЦВК, то в той же момент я це питання винесу на голосування», – додав Парубій.

Президент України Петро Порошенко вніс до Ради постанови, якими пропонує звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, серед яких голова ЦВК Михайло Охендовський і його заступники Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна. Також Порошенко призначити членами Центральної виборчої комісії 11 осіб.

Верховна Рада України призначає на посади і звільняє з посад членів ЦВК за поданням президента України. У поданні враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп. Кандидатури попередньо обговорюються в депутатських фракціях. До складу ЦВК входять 15 членів комісії. Згідно з чинним законодавством, каденція членів ЦВК становить сім років.

Більшість нинішніх членів ЦВК призначені у 2004 та у 2007 роках, зокрема, голова ЦВК Михайло Охендовський призначений у лютому 2004 року, його заступники – Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна – також у 2004 році.

XS
SM
MD
LG