Доступність посилання

ТОП новини

Стамбул: жертв теракту щонайменше 36, поранених близько півтори сотні


Територія біля аеропорту Стамбула після теракту, 28 червня 2016 року
Територія біля аеропорту Стамбула після теракту, 28 червня 2016 року

Щонайменше 36 людей загинули і 147 поранені (серед них поліцейські) через теракт на території головного міжнародного аеропорту Стамбула імені Ататюрка пізно ввечері 28 червня.

Генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар на своїй сторінці у Twitter повідомив, що консули перевіряють лікарні, куди відвезли постраждалих внаслідок теракту. Офіційної інформації про постраждалих українців наразі немає.

Турецькі офіційні особи повідомили, що три смертники приїхали в аеропорт на таксі і підірвали себе біля входу, неподалік від зони реєстрації після перестрілки з поліцією. Один зі зловмисників у жилеті з вибухівкою перед вибухом почав стрілянину з автомата по пасажирах.

За словами очевидців, в аеропорту прогриміло три потужних вибухи, через що прогнувся дах будівлі, почалася паніка серед пасажирів.

Людей з летовища евакуювали, літаки перенаправили в довколишні аеропорти, вихідні рейси скасували, але за повідомленнями станом на 3:00 за місцевим часом повітряне сполучення відновили. Водночас США зупинили всі рейси до і з Стамбула.

Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг повідомив також про ознаки вибуху біля станції метро, що прилягає до аеропорту.

Прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим заявив, що за загальними ознаками теракт у аеропорту схожий на той, що здійснили бойовики угруповання «Ісламська держава» у Брюсселі в березні.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив напад, заявивши, що постраждали «невинні цивільні особи». Він не виключив, що такі «жахливі» атаки можуть статися в будь-якому аеропорту світу.

«Ми закликаємо світ, особливо західні країни, зайняти тверду позицію в боротьбі з тероризмом», – сказав турецький президент.

Білий дім, ООН, Німеччина та інші країни також рішуче засудили напад.

«Міжнародний аеропорт Ататюрка, як і аеропорт Брюсселя, раніше цьогоріч атакований, є символом міжнародної єдності і спільного єднання», – сказав представник Білого дому Джош Ернест.

«Ми, як і раніше, тверді у нашій підтримці Туреччини, нашого союзника і партнера НАТО»», – додав він.

Туреччина за останні місяці постраждала від низки нападів, в скоєнні яких звинувачують курдських бойовиків та екстремістів угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG