Доступність посилання

ТОП новини

Обама припустив, що причиною Brexit стали економічні проблеми ЄС і плани щодо розширення


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама не виключив, що голосування на референдумі у Великобританії про вихід із ЄС стало наслідком повільного економічного зростання, амбітних планів з розширення та інтеграції. В інтерв'ю з мережі радіостанцій NPR 28 червня.

За словами Обами, економіка єврозони не відновилася після фінансової кризи 2088 року, так як це зробила Америка, і, можливо, ЄС рухався занадто швидко в питанні свого розширюватися без необхідного для цього консенсусу.

«Кнопка паузи була натиснута на проект повної європейської інтеграції», – сказав Обама.

Він також вказав на певні маніпуляції щодо голосування про вихід Британії з ЄС .

«Я не став би переоцінювати його (Brexit – ред.). Було трохи істерії після голосування про Brexit, що начебто НАТО руйнується, трансатлантичний альянс розчиняється і кожна країна побігла до свого кутка. Але це не так», – сказав Обама.

Він також вказав на те, що бачить аналогії між референдумом у Великобританії і президентськими виборами в США, коли певні політики маніпулюють страхами виборців і пропонують їм «невизначені, ностальгічні почуття про те, як ми зробимо Британію знову великою, чи як зробимо знову великою Америку».

23 червня на референдумі у Великобританії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Втім рішення Британії вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського cоюзу.

XS
SM
MD
LG