Доступність посилання

ТОП новини

В Україні опублікували зміни до Конституції щодо правосуддя


Офіційна газета Верховної Ради «Голос України» опублікувала закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Закон набирає чинності 30 вересня 2016 року.

2 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» і ухвалила в цілому закон «Про судоустрій і статус суддів». Проте група організацій, що об’єдналися у платформу «Правозахисний порядок денний», виступила із зауваженнями перед розглядом 2 червня Верховною Радою проекту змін до Конституції в частині правосуддя. У листі, який отримало Радіо Свобода, вони вказували, що частина пропонованих законодавчих новел «дасть можливість парламенту і уряду самостійно вирішувати, що означає та чи інша норма Конституції».

Закон, серед іншого, передбачає реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя, підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для заняття посади судді, вводить систему конкурсного відбору для призначення суддів, а також позбавляє президента права створювати суди.

Крім того, зміни до Конституції також передбачають, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

XS
SM
MD
LG