Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Австрії ухвалив переголосувати другий тур президентських виборів


Александр Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п) під час телеінтерв’ю в день виборів, Відень, 22 травня 2016 року
Александр Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п) під час телеінтерв’ю в день виборів, Відень, 22 травня 2016 року

Конституційний суд Австрії ухвалив переголосувати другий тур президентських виборів, що дає новий шанс на перемогу ультраправому кандидатові.

Як заявив суд, він вимагає суворого дотримання стандартів президентських виборів. Суд узяв до уваги заяви свідків про порушення при підрахунку голосів. Зокрема, йшлося про швидший, ніж звично, підрахунок голосів, відданих поштою.

У другому турі президентських виборів 22 травня кандидат лівого спрямування Александр Фан дер Беллен переміг ультраправого Норберта Гофера лише з незначною перевагою. Фан дер Беллен здобув 50,3 відсотка голосів виборців проти 49,7 відсотка в Гофера – приблизно на 31 тисячу більше з загалом 4 мільйонів 600 тисяч відданих голосів. При цьому перемогу Александра Фан дер Беллена вирішило значне число голосів, віддане за нього поштою. Увечері в день голосування, коли були підраховані голоси з дільниць, невелику перевагу мав Норберт Гофер.

Новий президент Австрії мав обійняти посаду 8 липня. Тепер від того дня, коли завершаться повноваження нинішнього президента Австрії Гайнца Фішера, й на час до обрання нового обов’язки голови держави будуть виконувати голова і двоє співголів нижньої палати парламенту Австрії, Національної ради, – одним із яких є Норберт Гофер.

72-річний Александр Фан дер Беллен, професор економіки, балотувався як незалежний, але мав повну підтримку Партії зелених. Раніше він сам очолював цю партію. Він має радше лівоцентристські переконання і виступає за стабільний та єдиний Євросоюз і за гуманне ставлення до біженців.

45-річний Норберт Гофер представляє ультраправу популістську Партію свободи Австрії, що дотримується євроскептичних і антиіммігрантських поглядів. У Європі існували побоювання, що перемогти міг саме він: у першому турі Гофер випереджав Фан дер Беллена на 14 відсотків.

В Австрії посада президента переважно церемонійна.

XS
SM
MD
LG