Доступність посилання

ТОП новини

Путін: «не Росія провокувала державний переворот в Україні»


Володимир Путін (л) і Саулі Нійністе (п) під час зустрічі в Наанталі, 1 липня 2016 року
Володимир Путін (л) і Саулі Нійністе (п) під час зустрічі в Наанталі, 1 липня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін вкотре виступив із заявами про «державний переворот» в Україні 2014 року і про «возз’єднання Криму з Росією в повній відповідності до міжнародного права».

«Не Росія провокувала державний переворот в Україні, не Росія поставила під загрозу життя, здоров’я і безпеку людей, що живуть на Кримському півострові… Возз’єднання Криму з Росією відбулося абсолютно безкровно, без жодного пострілу, без жодної жертви, на підставі волевиявлення людей, що живуть на півострові, в повній відповідності до міжнародного права», – заявив він у перебігу візиту до Фінляндії.

За його словами, ті, хто здійснив такий «абсолютно провокаційний крок», як підтримати «держпереворот в Україні», тепер здійснюють і інші кроки, зокрема, для «нагнітання напруженості в інших регіонах Європи, в тому числі в регіоні Балтійського моря».

Путін також пригрозив повернути нині відведені російські війська до кордону Фінляндії в разі її вступу до НАТО.

До візиту російського керівника до Фінляндії в містечку Наанталі, де його прийняв президент Фінляндії Саулі Нійністе, відбулася демонстрація протесту. Її організувало інтернет-об’єднання активістів «Вільна Росія» під назвою Puxit.

Володимир Путін та інші кремлівські діячі вже багато разів говорили про «державний переворот» і «незаконну силову зміну влади» в Києві на початку 2014 року. Так вони оцінили той факт, що неконституційну дію вчинив тодішній президент Віктор Янукович, утікши з України; тоді легітимно обраний парламент України встановив, що Янукович «у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки», і призначив позачергові вибори президента.

Фінляндія, свого часу змушена під тиском Радянського союзу пристати на нейтральний позаблоковий статус, досі дотримується його. Водночас Хельсінкі дедалі тісніше співпрацює з союзом НАТО й заявляє, що продовжить цю співпрацю й участь своїх військових у спільних навчаннях Північноатлантичного союзу й самостійно вирішить, чи вступати до НАТО. Саулі Нійністе запрошений на саміт НАТО, що відбудеться наступного тижня в польській Варшаві.

XS
SM
MD
LG