Доступність посилання

ТОП новини

У Криму партії «Яблуко» закидають екстремізм через заяву про анексію півострова


Російський віце-губернатор Севастополя Олександр Решетніков попросив уряд перевірити на екстремізм передвиборну програму партії «Яблуко», повідомляють 2 липня російські інформагенції. У тексті партійного документа анексією Криму названі дії Росії щодо окупованої української території.

Решетніков вважає, що «з точки зору норм міжнародного права юрисдикція, яку здійснювала Україна над Кримом майже 23 роки, мала тимчасовий характер».

А лідер руху «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий повідомив, що готує звернення до ФСБ.

1 липня російська партія «Яблуко» представила свою програму на виборах до Держдуми Росії, запланованих на 18 вересня.

«Наша позиція гранично ясна: ми за непорушність кордонів у Європі, ми за територіальну цілісність України, і ми вважаємо, що Крим належить Україні, його анексія незаконна і має бути скасована. Ми вважаємо, що майбутнє Криму повинні визначати жителі півострова на основі відповідного законодавства», – йдеться в документі.

Можливим вирішенням проблеми в партії назвали «проведення міжнародно визнаного референдуму, який повністю відповідає українському законодавству та міжнародним правовим нормам».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG