Доступність посилання

ТОП новини

В Україні немає механізму перегляду вироків засуджених на тривалі терміни – правозахисник


В Україні відсутній механізм, який би дозволяв переглядати вироки засуджених, які вже тривалий час відбувають покарання у в’язниці. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода правозахисник з організації «Донецький меморіал», експерт щодо правоохоронної діяльності Олександр Букалов.

«Практичних шляхів майже немає, якщо це не ось зараз винесений вирок, коли можна подати касаційну скаргу, звернутися в Європейський суд (із прав людини – ред.). Якщо пройшло два-чотири роки відбування покарання, то на цій стадії не можна домогтися перегляду своєї справи», – говорить Букалов.

За його словами, рішенням цієї проблеми може бути перегляд справ за нововиявленими обставинами, який забезпечить право окремим категоріям засуджених на правосудний вирок.

«Проблема в тому, що сам процес, коли він відбувався, відбувався з багатьма порушеннями. Це можливість кожній людині навести свої аргументи, спробувати переглянути цю справу, це дуже важливо», – зазначає правозахисник.

5 липня родичі ув’язнених оголосили одноденне голодування на підтримку відповідного законопроекту про зміни у Кримінальному процесуальному кодексі. Цей документ Верховна Рада розглядає вже близько року, нині він пройшов через профільний комітет і готовий до другого читання у парламенті.

XS
SM
MD
LG