Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Норвегії: вибори на Донбасі можливі лише після виконання всіх пунктів «Мінська»


Берге Бренде
Берге Бренде

Вибори на Донбасі можна проводити лише після виконання всіх пунктів Мінських угод, заявляє міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде.

«Ми не повинні піддаватися впливу аргументів про те, що угоди «Мінськ-1» і «Мінськ-2» стосуються лише проведення виборів на Донбасі та збільшення рівня повноважень місцевої влади на Донбасі», – сказав Бренде після зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у Києві.

За його словами, ці угоди говорять про те, що Росія має вивести свої війська і зброю з Донбасу і припинити фінансування бойовиків. «На Донбасі досі залишаються російські війська, російська зброя, триває фінансування російських найманців. Чи має ОБСЄ на сьогодні повний доступ до всіх місць на Донбасі? Чи відновила Україна повний контроль над своїм кордоном на Донбасі? Я думаю, що ми знаємо відповіді на ці питання», – сказав він.

Таким чином, за словами норвезького міністра, правильно проводити вибори на Донбасі і надати більше можливостей для місцевого самоврядування після виконання інших умов, записаних у Мінських угодах.

«Я очікую, що Верховна Рада ухвалить необхідні закони тоді, коли буде виконано всі інші умови. Але ідея проведення виборів Україною в тій частині країни, де досі залишаються іноземні війська, – повністю згоден із тими, хто вважає, що вона несвоєчасна», – сказав Бренде.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, зі свого боку, заявив, що на Донбасі необхідно досягти деескалації, вивести російські війська і зброю, і потім переходити до політичного врегулювання, зокрема до проведення чесних і вільних місцевих виборів.

«Ми готові до виконання «Мінська», у тому числі, надання додаткового місцевого самоврядування. Хочу чітко наголосити про ці можливості. Ми завжди чітко говорили: добре, що в цьому нас підтримує увесь цивілізований світ, спочатку нам потрібна реальна деескалація й виведення російських регулярних військ, усієї тої зброї, яку накотили в Донбас, найманців, і потім ми можемо переходити (до виборів), безумовно, після встановлення ефективного моніторингу кордону, тому що немає жодної гарантії, що все це не повернеться на Донбас знову», – заявив Клімкін.

Нещодавно представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін сказав, що проведення місцевих виборів на територіях, які нині контролюють сепаратисти угруповань «ДНР» і «ЛНР», до кінця цього року малоймовірне, тому що «знайти компроміс не виходить». Згодом лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що бойовики можуть призначити дату місцевих виборів в односторонньому порядку, якщо закон про місцеві вибори на Донбасі Київ не ухвалить до 14 липня.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, а також вимагають виконання Москвою Мінських угод, проте Росія ці звинувачення відкидає і заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG