Доступність посилання

ТОП новини

Посли НАТО і Росії зустрінуться після Варшавського саміту 13 липня


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Наступне засідання Ради НАТО – Росія на рівні послів відбудеться 13 липня, повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ.

«Зустріч відбудеться 13 липня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, незабаром після саміту НАТО у Варшаві» – заявив керівник альянсу.

Єнс Столтенберґ додав, що Рада Росія – НАТО відіграє важливу роль як форум для діалогу та обміну інформацією задля зниження напруженості і підвищення передбачуваності.

«Наше практичне співробітництво з Росією залишається припиненим, але ми тримаємо канали для політичного діалогу відкритими», – заявив керівник НАТО.

Пояснюючи, про що саме йтиметься на зустрічі послів у форматі Ради Росія – НАТО, Столтенберґ розповів, що дискусії будуть зосереджені на кризі в Україні й навколо неї, а також на необхідності повного виконання Мінських угод. Також альянс і Росія мають намір провести консультації щодо військових дій, звернути особливу увагу на прозорість і зниження ризиків, а також на ситуацію у сфері безпеки в Афганістані.

Напередодні саміту НАТО, що відбудеться у Варшаві 8–9 липня, він заявляв, що йдуть пошуки дати зустрічі між представниками Організації північноатлантичного договору та Москви і, вочевидь, вона відбудеться одразу після саміту.

На саміті, серед іншого, мають обговорити розташування додатково чотирьох батальйонів по 1 тисячі військовослужбовців в Естонії, Латвії, Литві й Польщі, щоб зміцнити безпеку цих країн, які межують із Росією. У цих країнах побоюються, що Москва після агресії проти України може взятися й за них. Росія заявляє, що дасть належну відповідь на нарощування військової присутності НАТО біля своїх кордонів.

Відносини між НАТО й Росією різко погіршилися після окупації Росією українського Криму, а потім її агресії на частині українського Донбасу. Північноатлантичний союз перервав усю практичну співпрацю з Москвою, але залишив можливість політичних контактів. Рада НАТО – Росія зустрілася у квітні цього року вперше після дворічної перерви, але та зустріч завершилася констатацією «глибинних розбіжностей» у позиціях сторін щодо України й низки інших питань.

XS
SM
MD
LG