Доступність посилання

ТОП новини

Депутати ухвалили закон про амністію у 2016 році, в тому числі для учасників АТО


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада України ухвалила закон про амністію у 2016 році. За ухвалення за основу і в цілому закону проголосували 247 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Закон передбачає звільнення від покарання у виді позбавлення волі осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими, злочинами проти життя та здоров‘я особи.

Також закон передбачає звільнення від відбування покарання засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, за злочини, вчинені з необережності, які не є особливо тяжкими. Зокрема, ця норма стосується осіб, які на момент вчинення злочину були неповнолітніми, жінок, вагітних на день набрання чинності законом, осіб, які мають неповнолітніх дітей, осіб, які досягли пенсійного віку.

Крім того, передбачається звільнення з місць обмеження волі засуджених, невідбута частина покарання у яких становить менше одного року.

Як зазначається в пояснювальній записці, ухвалення закону дозволить зменшити чисельність осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та не становлять значної суспільної небезпеки, дозволить зменшити витрати держави на утримання засуджених у виправних закладах.

Досвід застосування амністії в попередні роки свідчить, що вона не тягне за собою ускладнення криміногенної ситуації, додають автори закону.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування і підлягає виконанню протягом трьох місяців.

XS
SM
MD
LG