Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії критикує ЄС за відмову видавати візи кримчанам за російськими паспортами


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У МЗС Росії знову заявляють про «дискримінацію» щодо жителів анексованого Криму, яким не надають європейські візи за російськими паспортами, виданими на півострові. Про це на брифінгу в Криму сказала представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова.

«Це повна дискримінація. Це те саме порушення прав людини, за яке нас завжди критикували. А тепер, виходить, безпосередньо порушуються права конкретних громадян», – сказала Захарова.

«Не видавати візи за територіальною ознакою, за принципом волевиявлення громадян або через їхні політичні погляди, є прямим порушенням всіляких міжнародних зобов’язань країн, які на це йдуть», – додала вона.

За словами Захарової, МЗС ставить це питання на всіх міжнародних майданчиках.

Влітку 2015 року російське МЗС звинуватило країни Євросоюзу в розв’язанні «візової війни» щодо жителів Криму. Таку заяву було спровоковано офіційною позицією Європи, яка наполягає на тому, що кримчани повинні, як і раніше, отримувати візи в посольствах і консульствах на території України.

Документи видані в Криму після анексії не визнаються ні в Україні, ні в Європі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG