Доступність посилання

ТОП новини

Порошенка оберігають колишні охоронці Януковича – «Схеми»


Щонайменше чотири колишні охоронці екс-президента Віктора Януковича охороняють президента Петра Порошенка. Це з’ясували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Двох із них – співробітників Служби безпеки президента Управління державної охорони – вдалося ідентифікувати. Це Віктор Володимирович Резніченко та Вадим В’ячеславович Чучковський.

Паспортні дані Чучковського і Резніченка є у документах про отримання додаткових готівкових доплат з так званої чорної каси Януковича, знайдених у Межигір’ї після втечі Януковича – на сайті Yanukovychleaks.

У них мовиться, що Віктор Резніченко отримував 1250 доларів зарплати і значиться як «старший офіцер». Вадим Чучковський – 1550 доларів, значиться як начальник відділення.

Колишній радник президента Віктора Януковича з питань особистої безпеки В’ячеслав Заневський підтвердив, що працівники Служби безпеки президента Управління державної охорони отримували доплату від екс-президента, бо офіційні зарплати були низькими.

«Це стара-стара відомість. Мабуть, це рік десятий. І чому вона до часів Майдану лежала – не зрозумілою. Зарплата на той момент у охоронців була від двох до шести тисяч гривень. Доплата була від 900 доларів до 1500-1600», – зазначив Заневський у коментарі журналістам.

Щодо отримання грошей охоронцями Порошенка від Януковича у відповіді на інформаційний запит заступник начальника УДО, начальник Служби безпеки президента Юрій Федоров зазначив: «Чучковський стверджує, що підпис, опублікований у базі Yanukovychleaks йому не належить». І надав зразки підпису Чучковського на документах 2016 року.

А начальник УДО Валерій Гелетей заявив, що охоронці ті ж самі, бо не вистачає кадрів. «Щоб стати професіоналом, 1-2 роки – це занадто мало. Тут треба школа, школа, яка передається з роками, школа, яка набувається, той досвід, який також не приходить, я не зможу взяти працівника міліції, працівника національної гвардії. І через півроку сказати, що цей військовослужбовець професіонал, він виконує свої обов’язки високопрофесійно. Позбутися людей, які є професіоналами, але які працювали раніше з кимось – ну це було б безглуздя», – зазначив він.

Ще двох охоронців ідентифікувати поки що не вдалося.

«Схеми» намагалися отримати коментар Петра Порошенка. Через два тижні після письмового звернення надійшов лист за підписом голови його адміністрації Бориса Ложкіна, який повідомив, що це питання повністю у компетенції Управління держохорони. Тому наразі невідома офіційна позиція президента з цього приводу.

XS
SM
MD
LG