Доступність посилання

ТОП новини

У США розчаровані блокуванням Росією розширення мандату ОБСЄ на кордоні


Даніел Бер (архівне фото)
Даніел Бер (архівне фото)

У США висловлюють глибоке розчарування блокуванням Росією пропозиції щодо розширення мандату місії ОБСЄ на всю непідконтрольну Києву ділянку українсько-російського кордону.

«Зважаючи на немотивоване обмеження роботи спостережної місії на кордоні, вона знову буде не у змозі встановити повну міру участі Росії у постачанні зброї, фінансуванні та направленні персоналу для підтримки сепаратистів на сході Україні», – заявив 7 липня представник США в ОБСЄ Даніел Бер.

Він наголосив, що пункт 4 Мінського протоколу визначає чітку роль ОБСЄ щодо моніторингу обох сторін українсько-російського кордону.

У Міністерстві закордонних справ України також висловили обурення блокуванням російською стороною пропозиції щодо розширення мандату місії ОБСЄ на всю непідконтрольну Києву ділянку українсько-російського кордону.

При цьому в українському МЗС привітали продовження мандату спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області на три місяці.

Раніше 7 липня постійна Рада Організації з безпеки і співпраці в Європі вирішила продовжити мандат спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області до 31 жовтня 2016 року.

Наразі з усіх кількох сотень непідконтрольного Україні кордону з Росією спостерігачі ОБСЄ перебувають тільки у двох точках – російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області. При цьому вони не мають повноважень інспектувати переміщувані через кордон вантажі. Росія категорично відмовляється розширити повноваження чи територіальний обсяг роботи цієї спостережної місії ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG