Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вшанували пам’ять загиблих під Зеленопіллям 2014 року


У Запоріжжі на майдані Героїв Революції відбулася акція вшанування пам’яті бійців АТО, які загинули 1 липня 2014 року поблизу селища Зеленопілля Луганської області. У Заході взяли участь місцеві активісти, волонтери та бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади, що вижили того дня.

Учасники мітингу пронесли «коридором скорботи» портрети загиблих військовослужбовців та запалили свічки на їхню честь. Також на площі відбувся спеціальний молебень.

«Це найперша, найкривавіша подія, як на мій погляд, у цій війні. Ми перекривали кордон із Росією, і на той час з саме з Росії по нас вели вогонь із «Градів», артилерії, мінометів. Сьогодні хлопці також збираються в Миколаєві біля частини. Думаю, що 24-а і 72-а бригади також беруть у цьому участь, бо з цих бригад дуже багато хлопців полягли», – розповів демобілізований боєць 79-ї окремої аеромобільної бригади (що базується в Миколаєві), організатор акції Олексій Христенко.

У ніч із 10 на 11 липня 2014 року підрозділи батальйонної тактичної групи, складеної з підрозділів 79-ї окремої аеромобільної та 24-ї і 72-ї механізованих бригад, вийшли в опорний пункт у район за 17 кілометрів південно-східніше від населеного пункту Ровеньки Луганської області, на той час уже окупованого, із завданням прикрити визначену ділянку державного кордону. О 4:30 ранку в їхній бік відкрили вогонь із реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град». За офіційними повідомленням Міноборони, внаслідок обстрілу загинули 19 військовослужбовців Збройних сил України, ще 93 були поранені.

XS
SM
MD
LG