Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: «Полтаваобленерго» з орбіти Григоришина купило кабель дорожче за ринкову ціну в його ж фірми


Костянтин Григоришин
Костянтин Григоришин

Публічне акціонерне товариство «Полтаваобленерго», контрольний пакет акцій якого належить структурам олігархів Ігоря Коломойського і Костянтина Григоришина, уклало договір про закупівлю кабелю для своїх потреб за ціною, що на третину перевищує аналогічні пропозиції на ринку. При цьому, щонайменше 75% акцій фірми-переможця тендеру – «Запорізького кабельного заводу» – належать структурам з орбіти самого Григоришина.

Окрім того, єдиним конкурентом фірми-переможця на тендері була ще одна фірма, пов’язана зі структурами Григоришина – «Інноваційна компанія «Інвест буд». Юридична адреса та номер телефону цієї фірми повністю збігаються з адресою і телефоном ТОВ «КУА «Сварог Ессет Менеджмент» – компанії, яка управляє та володіє активами Григоришина.

Таким чином, тендер майже на сім мільйонів гривень фактично було розіграно між структурами, пов’язаними зі співвласником самого обленерго, йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший».

Згідно з інформацією Вісника держзакупівель, в результаті закупівлі вартість одного кілограма «проводу голого неізольованого з алюмінієвих проволок А-50» (якого закупили найбільше) становила 108 гривень 30 копійок. Це приблизно на 33 відсотки дорожче від аналогічних пропозицій на ринку. Наприклад, завод «Одесакабель» пропонує такий самий провід за 81 гривню 20 копійок за кілограм. Вартість доставки становить ще близько 3-5 відсотків.

Завищення витрат обленерго – одна з найпоширеніших схем того, як власники підприємств виводять великі кошти з компаній, каже журналіст інтернет-видання «Наші гроші» Юрій Ніколов, який досліджував цю проблему. «Ціни на таких тендерах мають бути завищеними на будь-що. Наприклад, «Львівобленерго» нещодавно купило бетонні вироби за значно завищеними цінами – там трикратна різниця була порівняно з ринковою», – розповів він.

За цією схемою власники обленерго показують масштабні витрати, які, по суті, закладені у тариф, тобто лягають на кінцевого споживача, каже експерт групи з реформи енергетичного сектору коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» Віктор Буток. «При завищенні витрат, зрозуміло, що ці всі витрати повинні бути або показані в збитках компанії, або вони повинні бути обґрунтовані і закладені у підвищений тариф. А тарифи хто платить? Споживач», – відзначив він.

«Схеми» надіслали запит на коментар Костянтину Григоришину. Після цього він зателефонував у редакцію, не погодився на інтерв’ю під запис і відмовився коментувати закупівлю кабелю у споріднених фірм по суті, порадивши звернутися безпосередньо до керівництва «Полтаваобленерго».

За тиждень до виходу матеріалу журналіст «Схем» приїжджав у Полтаву, але поспілкуватися з керівництвом «Полтаваобленерго» не вдалося – воно раптом у повному складі виїхало на нараду. Також були надіслані запити в прес-службу. Утім, відповіді досі не надійшло.

Фірмам з орбіти Ігоря Коломойського і Костянтина Григоришина належать контрольні пакети акцій у трьох обленерго – це «Сумиобленерго», «Чернігіобленерго» і «Полтаваобленерго». Через низку фірм Григоришин також володіє ще двома обленерго: «Луганське енергетичне об’єднання» та «Вінницяобленерго».

XS
SM
MD
LG