Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі організували збір вітальних листів для Олега Сенцова


У Дніпрі, просто неба на Січеславській набережній, громадські активісти організували акцію «Підтримай своїх: День народження Олега Сенцова» – на підтримку українця, ув’язненого в Росії.

Представники громадських організацій «Євромайдан – Крим» та «Народна армія» оголосили збір вітальних листівок, дитячих малюнків, листів для українського кінорежисера з Криму, якому в середу виповнилось 40 років.

Привітати Сенцова з днем народження прийшли десятки людей. Зокрема, демобілізований боєць АТО, дніпровський фотохудожник Степан Клімов приніс у дарунок в’язневі свою світлину, зроблену на передовій, із словами підтримки.

Окрім того, святково вбрані діти записали відеозвернення до Олега Сенцова зі словами привітання.

Організатори обіцяють передати всі зібрані листи та листівки адресату найближчим часом через адвокатів або ж поштою.

За словами одного з організаторів акції, голови громадської організації «Євромайдан – Крим» Сергія Мокренюка, аби російська цензура не «відбракувала» послання, учасників акції просили писати російською мовою.

Акції на підтримку Сенцова з нагоди його дня народження відбулися, зокрема, і в Києві. Там вітальний плакат вивісили на мості через вулицю Інститутську, що поруч із майданом Незалежності, а на самому майдані з ініціативи громадських організацій «Комітет солідарності» і «Євромайдан-SOS» день народження Олега Сенцова святкували читанням уривків із його книжки і запусканням повітряних кульок із побажаннями режисерові. До святкування приєдналися і недавні в’язні російських тюрем Геннадій Афанасьєв, засуджений із Сенцовим в одній справі, і Надія Савченко.

Олег Сенцов, якого в Росії засудили до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму, нині перебуває в ув’язненні в Якутії. Правозахисники вважають звинувачення Сенцову й іншим засудженим у цій справі необґрунтованими і політично мотивованими, російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями.

XS
SM
MD
LG